Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Onderhouden van je mountainbike

Het onderhouden van je mountainbike

Mountainbiken is heerlijk! Crossen door de bossen over droge zandpaden en door modderige trails! Geen ondergrond is te gek voor een mountainbike.

Wanneer je zelf regelmatig je mountainbike uit de schuur pakt voor een rit, zul je niet kunnen voorkomen dat er een keer iets stuk gaat of slijt. Door je fiets goed te onderhouden, is het echter wel mogelijk om onnodige slijtage aan de fiets te voorkomen. Daarnaast kunnen ergere pechgevallen worden voorkomen. Welke spullen vormen de basis voor goed fietsonderhoud en welke stappen moet je nemen om de mountainbike juist te onderhouden? Wij vertellen het je graag, want wij houden van alle fietsen!


Stap 1: Mountainbike schoonmaken

Na een rit in droge omstandigheden is het afborstelen van je fiets voldoende voor het schoonmaakgedeelte. Pak hiervoor een zachte borstel om geen lak te beschadigen.

Na het mountainbiken in een natte, modderige omgeving is het aan te raden je fiets altijd schoon te maken met een zachte borstel, warm water en fietsreiniger. Uiteraard begin je het beste aan de bovenkant van de fiets en werk je zo naar beneden. De ketting en remblokjes kan je prima schoonmaken met een kleine borstel of oude tandenborstel. Als je ook al het vuil onder de spatborden los hebt geborsteld dan kan je de fiets afspoelen, bijvoorbeeld met een gieter water. Tip: Gebruik nooit de harde straal van een hogedrukreiniger. Hiermee spuit je water en vuil in de lagers. Kies liever voor de sproeistand.

Laat nu de fiets goed drogen voordat je overgaat naar stap 2.

Stap 2: Ketting smeren

Na het schoonmaken van je mountainbike is het tijd voor het smeren één van de belangrijkste delen van een fiets: de ketting.

Draai de trapper langzaam naar achteren en spuit de ketting in met een ontvetter. Laat dit even inwerken en maak dan de ketting droog met een oude doek. Smeer vervolgens de droge ketting in met dun laagje olie. Houd hierbij rekening met de omstandigheden waarin je meestal fietst: Wet Lube is voor natte omstandigheden, Dry Lube voor droge. Draai de ketting daarna een paar keer rond, zowel voor- als achteruit, om de olie goed te verdelen. Verwijder eventueel het overige smeermiddel met een oude doek. Zo voorkom je dat er onnodig veel zand of viezigheid aan blijft hangen.

(De tekst gaat verder onder de video)

 

Stap 3: Controleren materiaal

Tandwielen en ketting
Als je problemen hebt met schakelen of als de ketting over de tandwielen schiet dan kan het zijn dat dat tandwiel versleten is. Slijtage van een kettingblad of tandwiel kan je direct herkennen aan de vervorming van de tanden. Hoe puntiger de tanden, hoe groter de slijtage.

Controleer ook regelmatig de ketting op gebroken schakels, om te voorkomen dat deze onverwachts knapt. 

Banden
De bandenspanning van uw fietsband bepaalt de rolweerstand. Deze spanning is voor een mountainbiker een compromis tussen grip en weerstand: met een lage spanning kan de band zich beter (ver)vormen, waardoor deze meer grip heeft in bochten en op oneffenheden. Met meer spanning in de band is de rolweerstand minder en fietst u lichter. De juiste bandenspanning verkleint de kans op lekrijden en zo zal de band langer meegaan. Welke spanning het beste is voor uw fietsband is afhankelijk van de breedte van de band, het gewicht van de berijder en de ondergrond. In de modder en sneeuw is een lagere bandenspanning aan te raden, maar op een harde ondergrond is een hardere band beter. In de regel wordt een mountainbikeband tussen de 1,8 en 2,5 bar opgepompt. 

Tip: Met een bandenspanningsmeter of fietspomp met spanningsmeterter kunt u gemakkelijk uw bandenspanning aflezen tijdens het oppompen.

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Close Inloggen